Print

Op 23 juni 2021 heeft de de staatssecretaris van Financiën de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Snels (GroenLinks) van 12 mei 2021 over 'belastingontwijking door Pfizer' naar de Tweede Kamer gezonden. Daarbij heeft hij ook de opgevraagde ambtelijke notitie “Staatssteunaspecten CV/BV structuren” van 26 februari 2016 meegestuurd.

 

De aanleiding voor deze ambtelijke notitie is een artikel van Prof.mr.dr. J. Vleggeert. In dat artikel nam Prof. Vleggeert het standpunt in dat de CV/BV-structuur in de relatie Nederland-de Verenigde Staten van Amerika onrechtmatige staatssteun zou vormen.

 

In de ambtelijke notitie wordt een fiscaal technische analyse gemaakt van de vraag of een CV/BV-structuur in de relatie NL-VS onrechtmatige staatssteun zou kunnen vormen. Een van de belangrijkste conclusies van de ambtelijke notitie is dat er volgens de opstellers geen sprake is van staatssteun ten opzichte van royalty’s. De opstellers zijn verder de mening toegedaan dat ten aanzien van dividenden er mogelijk wel een risico is op staatssteun.

 

Verder bevat de ambtelijke notitie adviezen aan de staatssecretaris hoe te reageren op het artikel van Prof. Vleggeert.

 

Voor hen die deze ambtelijke notitie nog niet hebben gelezen is het wellicht interessant om deze ambtelijke notitie eens te lezen en zo een kijkje te krijgen in de keuken van het Ministerie van Financiën.

 

De hierboven genoemde ambtelijke notitie kunt u hier vinden/downloaden.

 

De antwoorden op de vragen van Kamerlid Snels kunt u hier vinden/downloaden.

 

 

Copyright – internationaltaxplaza.info

 

 

Follow International Tax Plaza on Twitter (@IntTaxPlaza)