Op 15 december 2021 werd het coalitieakkoord van de huidige VVD, D66, CDA, CU regering met de daarbij behorende budgettaire bijlage gepubliceerd. En op 10 januari 2022 heeft het Nederlandse Ministerie van Financiën vervolgens het Introductiedossier bewindspersonen ministerie van Financiën gepubliceerd op haar website. Als je deze twee documenten naast elkaar legt valt op dat deze twee documenten verschillende budgettaire verwachtingen bevatten.

 

In de op 15 december 2021 gepubliceerde Budgettaire bijlage coalitieakkoord 2021-2025 wordt voor de jaren 2023 t/m 2025 aan de invoering van Pillar Two een verwachtte jaarlijkse positieve budgettaire impact van 800 miljoen euro toegedicht. In verband hiermee wordt in de budgettaire bijlage het volgende opgemerkt: “Ook wordt OESO Pillar II ingevoerd. De opbrengst is nog onzeker. Mocht dit niet tot de gewenste besparing leiden, dan wordt gekeken naar andere grondslagverbreding, het lage Vpb-tarief en/of de schijflengte in de Vpb waarbij het vestigingsklimaat, en de positie van het mkb in ogenschouw wordt genomen.

 

Met betrekking tot de invoering van Pillar One bevat de Budgettaire bijlage coalitieakkoord 2021-2025 helemaal geen budgettaire verwachting. 

 

Uiteraard wordt aan de invoering van de Two Pillar oplossing van de OECD ook aandacht besteed in het  introductiedossier bewindspersonen ministerie van Financiën. In dit introductiedossier wordt daarover het volgende opgemerkt: “De staatssecretaris heeft in de brief van 30 september 2021 eerste grove inschattingen gegeven van de mogelijke budgettaire consequenties van het akkoord op hoofdlijnen (gesloten op 1 juli 2021) voor Nederland. Daarin is opgenomen dat het afhangt van de verdere uitwerking van de internationale afspraken en van de detaillering, maar naar verwachting zal Pijler 1 jaarlijks leiden tot een derving (ordegrootte EUR 300M – 400M), en Pijler 2 jaarlijks tot een opbrengst (ordegrootte EUR 400M – EUR 550M). Op basis van een grove inschatting zouden de beide pijlers gezamenlijk leiden tot neutrale of licht positieve budgettaire gevolgen voor Nederland. Bij deze eerste inschattingen zijn belangrijke kanttekeningen en grote onzekerheden te plaatsen. Het uiteindelijke budgettaire effect hangt voor een groot deel af van de verdere uitwerking. Deze cijfers moeten daarom worden gezien als een eerste grove inschatting van de budgettaire gevolgen van het akkoord voor Nederland. Deze raming wordt aangepast op basis van de verdere uitwerking van het akkoord zoals op dit moment bekend is.

 

In dit verband vallen 2 zaken op:

 

Pillar Two

Ten eerste dat de budgettaire bijlage bij het coalitieakkoord met een geschatte positieve bijdrage van 800 miljoen Euro dus uitgaat van een aanzienlijk positievere jaarlijkse budgettaire bijdrage dan de schatting van 400-550 miljoen Euro die in het introductiedossier wordt vermeld.

 

Pillar One

Daarnaast valt op dat de negatieve jaarlijkse budgettaire impact van 300-400 miljoen Euro die invoering van Pillar One wordt verwacht met zich te brengen nergens in de Budgettaire bijlage coalitieakkoord 2021-2025 wordt vermeld. Dit terwijl toch verwacht mag worden dat ook Pillar One nog tijdens de komende kabinetsperiode in werking zal treden.

 

Gezien de opmerking die is gemaakt in de Budgettaire bijlage coalitieakkoord 2021-2025 lijkt de vraag of het bedrijfsleven zich alvast moet opmaken voor andere grondslagverbredende maatregelen en/of een eventuele verhoging van het lage Vpb-tarief en/of de schijflengte in de Vpb derhalve een gerechtvaardigde.

 

 

Copyright – internationaltaxplaza.info

 

 

Follow International Tax Plaza on Twitter (@IntTaxPlaza)

 

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
INTERESTING ARTICLES