Print

Op 28 juni 2023 is in de Staatscourant het voor fiscalisten die zich bezighouden met internationale structuren zeer interessante Besluit toepassing voorschriften internationaal belastingrecht in de winstsfeer van 16 juni 2023 gepubliceerd. Het besluit betreft de uitleg van de staatssecretaris van bepalingen ter voorkoming van dubbele belasting en dubbele niet-heffing in situaties die bij de belastingheffing in de winstsfeer in de uitvoeringspraktijk zijn voorgelegd. Het gaat daarbij om de toepassing van de door Nederland gesloten belastingverdragen, de in relatie met de andere landen van het Koninkrijk geldende regelingen ter voorkoming van dubbele belasting, en relevante bepalingen die zijn opgenomen in de Nederlandse regelgeving waaronder het Besluit voorkoming dubbele belasting 2001.

 

Hoofdstuk 2 van het besluit bevat standpunten over de uitleg van bepalingen die zijn opgenomen in door Nederland met andere landen overeengekomen belastingverdragen, zoals o.a.:

 

Hoofdstuk 4 bevat de standpunten die zien op de uitleg van verschillende bepalingen uit de Wet Vpb en de Wet IB in de winstsfeer, waarbij sprake is van een internationale component zoals o.a.:

 

Hoofdstuk 5 gaat in op de mogelijkheid een dividendvergunning aan te vragen onder een verdrag met daarin een Principal Purpose Test o.b.v. MLI.

 

Hoofdstuk 6 van het besluit regelt dat het besluit van 16 november 2004, IFZ 2004/828M18, en het besluit van 4 april 2008, IFZ 2008/52M19, zijn ingetrokken met ingang van inwerkingtreding van dit besluit.

 

De volledige tekst van het Besluit van 16 juni 2023 kunt u hier Vinden.

 

 

Copyright – internationaltaxplaza.info

 

 

Follow International Tax Plaza on Twitter (@IntTaxPlaza)