Print

Wat een verschil! Daar waar ‘het versterken van het vestigingsklimaat door lagere belastingen’ een vies “woord” schijnt te zijn geworden voor Nederlandse politici, ligt dat in Oostenrijk getuige een persbericht van het Oostenrijks Ministerie van Financiën van 29 december 2023 duidelijk anders.

Daar waar het Nederlandse Ministerie van Financiën op 22 december 2023 voor de zoveelste keer een overzicht publiceerde van hoe zij belastingontwijking aanpakken en daarmee dus impliciet het Nederlandse vestigingsklimaat steeds onaantrekkelijker maakt, gaf het Oostenrijks Ministerie van Financiën op 29 december 2023 een persbericht uit waarin zij een verdere versterking van het Oostenrijks vestigingsklimaat aankondigde. Deze verder versterking wordt volgens het ministerie gerealiseerd door een verdere daling van het Oostenrijkse vennootschapsbelastingtarief in 2024 van 24% naar 23%. Daarmee komt het tarief weer een stap dichter in de buurt van het EU-gemiddelde van 21%.

Volgens het Oostenrijk Ministerie van Financiën zal deze hervorming Oostenrijk aanzienlijk versterken in de internationale vestigingsconcurrentie, door met name de migratie van vaste inrichtingen naar landen met lage belastingen tegen te gaan. Bovendien schept de verlichting van maximaal 700 miljoen euro per jaar ruimte voor investeringen en innovatie op de binnenlandse (Oostenrijkse) markt.

Daarnaast wordt in Oostenrijk in 2024 een nieuwe vennootschapsvorm, de flexibele kapitaalvennootschap, ingevoerd.

De volledige tekst van het persbericht zoals uitgegeven door het Oostenrijkse Ministerie van Financiën is hier te vinden.

 

 

Copyright – internationaltaxplaza.info

 

 

Follow International Tax Plaza on Twitter (@IntTaxPlaza)