Op 7 februari 2023 heeft de inspecteur-generaal Inspectie belastingen, toeslagen en douane in een brief aan de Commissie Financiën van de Tweede Kamer een eerste reactie gegeven op de op de nieuwsberichten dat de Belastingdienst informatie achter zou houden in rechtszaken. Een heikele zaak natuurlijk omdat als deze berichten waar zijn daarmee de rechtspositie en de rechtsbescherming van belastingbetalers onder druk komt te staan. In zijn brief geeft de inspecteur-generaal aan dat Inspectie de zaak slechts kwalitatief gaat toetsen.

In zijn brief geeft de inspecteur-generaal onder andere aan dat rechtsbescherming een van de structurele aandachtsgebieden voor de Inspectie is. Dit is zo ook benoemd in het werkprogramma 2023 van de Inspectie. De inspecteur-generaal geeft aan dat de Inspectie inmiddels is begonnen aan een verkenning van dit thema om de diverse aspecten van rechtsbescherming een plaats te geven in haar toezicht. Voor de inspectie gaat het dan zowel om het stelsel van rechtsbescherming, maar ook om de wijze waarop verschillende aspecten daarvan in de praktijk bij de uitvoeringsdiensten aandacht krijgen. Dit is een omvangrijk thema dat volgens de inspecteur-generaal meerjarige inzet van de Inspectie vergt.

In het kader van de eerdergenoemde verkenning is de Inspectie op de hoogte van de signalen over het ontbreken van relevante informatie voor de rechter. Als hier zaken niet goed gaan, dan raakt dit volgens de inspecteur-generaal een fundamenteel beginsel van het procesrecht. Hij stelt dat de Inspectie daarom de landelijke werkinstructie van de Belastingdienst voor het verstrekken van relevante stukken aan de rechter heeft opgevraagd. De Inspectie gaat toetsen hoe deze werkinstructie binnen de Belastingdienst wordt gevolgd en wil bezien wat er wordt geleerd van rechterlijke uitspraken en of de werkinstructie hierop wordt aangepast. De inspecteur-generaal geeft aan dat de toets daarmee slechts kwalitatief van aard is. Zoals de inspecteur-generaal zelf ook aangeeft in zijn brief is het de vraag of de Inspectie daarmee de omvang van het probleem in beeld zal kunnen krijgen? De inspecteur-generaal geeft aan dat de Inspectie in ieder geval zicht wil krijgen op wat er binnen de Belastingdienst aan instructies en waarborgen wordt gedaan om te zorgen dat relevante informatie altijd aan de rechter wordt verstrekt.

De Inspectie zal binnenkort de werkwijze voor haar toets openbaar maken. De inspecteur-generaal geeft aan dat de Inspectie ernaar streeft om de toets in het voorjaar af te ronden. De resultaten zullen via de gebruikelijke weg direct met de Kamer gedeeld worden.

De vraag is natuurlijk ook of dat het kwalitatieve onderzoek zoals dat de Inspectie uitvoert wel voldoende is. Op papier kan alles immers netjes geregeld zijn, maar als de praktijk weerbarstiger blijkt dan kan dat de rechtspositie en de rechtsbescherming van belastingbetalers behoorlijk schaden. Gezien het recente verleden, denk bijvoorbeeld aan de Toeslagenaffaire, zou in deze wellicht een grotere doortastendheid van de Inspectie mogen worden verwacht dan het ‘slechts’ uitvoeren van een kwalitatieve toets.

 

 

Copyright – internationaltaxplaza.info

 

 

Follow International Tax Plaza on Twitter (@IntTaxPlaza)

 

 

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
INTERESTING ARTICLES